Římský hrnec je nádoba vyrobena z keramiky (hlíny) a vzhledem je velmi podobná klasickému pekáči. Používali ho už staří Římané.
magazín Vařečka 06.09.2018 13:00 římský hrnec, zdravé vaření Foto: Shutterstock
Pokrm připravovaný v římském hrnci zůstane aromatický a šťavnatý.
V současné době prožívá své znovuzrození u nás i v dalších zemích Evropy. Pekáč je vhodný pro milovníky zdravého životního stylu a pro gurmány, kteří ocení bohatou jedinečnou chuť připravovaných pokrmů. Římský hrnec je vždy před pečením nutné ponořit do vody. Póry v hliněné nádobě nasáknou vodou, která během vaření pozvolna uniká v podobě páry. Pára se soustřeďuje ve středu spodní části poklice a pak se zvolna vrací k vařeným surovinám. Pokrm tak má zajištěnu stálou ideální vlhkost a dokonale se povaří. Připravovaný pokrm zůstane aromatický a šťavnatý, protože se dusí ve vlastní šťávě. Při pečení lze ke konci pokličku odložit, tím například maso získá křupavou a zlatavou kůrku.
Co snese eintopf
Do eintopf jsou vhodné všechny druhy masa, někdy i uzeniny. Ze zeleniny se hodí zejména pevnější druhy, většinou se přidávají ještě brambory, rýže nebo fazole. Nesmíme zapomenout na bylinky, koření a vývar.
Luštěniny solit na závěr
Luštěniny vždy vaříme bez soli. Jinak se doba jejich vaření prodlouží i na trojnásobek a spotřebujeme tak mnohem více elektrické energie nebo plynu. Všechny příchutě přidáme, až když luštěniny začínají měknout.
ČTĚTE VÍCE O nápad a řadách
Tipy, triky, nápady: Zavařujeme v horkovzdušné troubě
Tipy, triky, nápady: Zavařujeme v horkovzdušné troubě

Fleky od krve na oblíbených šatech? Takto se jich zbavíte!
Fleky od krve na oblíbených šatech? Takto se jich zbavíte!
Jak často a při jaké teplotě prát ručníky a utěrky?
Jak často a při jaké teplotě prát ručníky a utěrky?
Grilovat ano, ale bezpečně! 6 zásad, které musíte znát a dodržovat
Grilovat ano, ale bezpečně! 6 zásad, které musíte znát a dodržovat
pomerančová svěžest
Osvěžující letní nápoj získáme, když do džbánu s kostkami ledu nalijeme šťávu z vytištěných pomerančů, v trošce vody rozpustíme cukr, nalijeme do džbánu, přidáme pomerančový sirup, promícháme, přidáme kolečka pomeranče a přilijeme perlivou vodu.